Strona Główna ˇ Forum ˇ Linki ˇ Kategorie Newsów ˇ Regulamin forumSobota, Wrzesień 11, 2010
Nawigacja
Menu
  Strona Główna
  Osiągnięcia
  Biografia
  Kategorie Newsów
  Forum
  Regulamin forum
  Linki
  Kontakt
  Galeria zdjęć

Statystyki 2010
  Liga Polska
  Liga Szwedzka
  Statystyka klubowa

Statystyki - 2009
  Liga Polska
  Liga Szwedzka

Statystyki - 2008
  Liga Polska
  Liga Szwedzka

Statystyki - 2007
  Liga Polska
  Liga Szwedzka
  Grand Prix
  Statystyki mistrzów

Jaguś Team
  Skład redakcyjny

Użytkownicy
Gości Online: 4
Brak Kibiców Online

Zarejestrowanych: 515
Najnowszy Kibic: you
Najaktywniejsi
Na miejscu 1 jest:
moohomor

Punktacja:
Ogólne: 4594
Bonusy: 0
Kary: 0

2) ale_wino (2546 pkt.)
3) kowal (1682 pkt.)
4) harczek (1092 pkt.)
5) skorpion76 (689 pkt.)
6) wac92 (574 pkt.)
7) WAVER (523 pkt.)
8) miki (517 pkt.)
9) Nicram (390 pkt.)
10) zonk1 (370 pkt.)

Mój Sponsor

Firma Komputerowa OMEGA

Zobacz Temat
Wiesław Jaguś - Oficjalny Serwis | Żużel | Pogawędki żużlowe
Strona 1 z 10 1 2 3 4 > >>
Autor Stadion w Toruniu
kowal
Użytkownik

Dodane dnia 24-07-2007 20:34
Postanowiłem jednak założyć temat dotyczący toruńskiego stadionu.
Tu rozmawiajmy zarówno o starych obiektach jak i o obecnym a także o nowym

Nie chciałem zakładać tego tematu bo na forum toruńśkich net-fansów toczy się też dyskusja na ten temat, ale w shoutbox można stracić wątek.

Zatem zapraszam do dyskusji

a oto co napisali inni w shoutbox

Gustavo
JAk myślicie, powstanie nowy stadion taki jak z projektu czy jeszcze go okroją ??

moohomor
Powstanie. Dla tych co chcą zobaczyć http://www.speedway.torun.pl/?show=590&strona=1

patras
Najlepsze rozwiazanie to 18 tys. miejsc poco robic 20 tys. i wyzej?

moohomor
Myślę, że 20tyś. to optimum. A to dlatego, że GP będzie w Toruniu

Patryk93
20 tys. ale to juz max bo wiecej sie nieoplaca. Najlepiej gdziej wlasnie tak jak pisali przedemna 18 - 20 tys,

pozdrawiam
Coval

Edytowane przez kowal dnia 09-08-2007 18:02
7632893 www.speedway.hg.pl Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: STADION w Toruniu
kowal
Użytkownik

Dodane dnia 24-07-2007 20:35
Nie każdy może wie ale wcześniej żużlowcy ścigali się na stadionie przy ulicy Bema (1930-1949) dł toru 400m

Potem przenieśli na stadion przy ulicy Broniewskiego (wcześniej Szosa Bydgoska) (1950-aktualnie) dł toru 403 m, 381 m, 366 m, 349 m, 333 m

pozdrawiam
Coval
zaba
Redaktor

Dodane dnia 24-07-2007 22:13
Ja uważam że stadion powinien mieć ok. 20 tyś. miejsc. Jeśli myśli się o GP to 15 tyś. to trochę za mało.

Chcesz się dowiedzieć co to jest honor lojalność i oddanie kibicom ? Spytaj Wiesława Jagusia
Wyślij Prywatną Wiadomość
kowal
Użytkownik

Dodane dnia 24-07-2007 22:37
A ja nie bardzo rozumie dywagację o to ile ma być miejsc.

Stadion moim zdaniem powinien służyć nam toruńczykom, bo to my będziemy przede wszystkim z niego korzystać i do ilości toruńskich kibiców powinien być dostosowany bo utrzymanie każdego miejsca to jakiś tam koszt.
Powiedzcie ile tych światowych czy nawet ogólnopolskich imprez w roku będzie - co najwyżej 3 - a samych meczy ligowych będzie co najmniej 10 do tego młodzieżówka czy jakaś inna pomorska na którą chodzą tylko toruńczycy. Czyli jakieś 15 imprez. Do tego dojdą np koncerty dla mieszkańców miasta itp.

Jestem za stadionem nieco większym niż teraz czyli na jakieś 17-18 tysięcy.
Ktoś powie jakie ma znaczenie te dwa-trzy tysiące .
Ano ma moim zdaniem właśnie tyle brakuje miejsc gdy są mecze na szczycie.
A czemu nie 20 tysiów bo te dwa tysiące miejsc można spożytkować na lepszą infrastrukturę. Np całoroczne SPA również dla kibiców (będzie mógł klub zarobić) zrobić odnowę biologiczną dla zawodników (np kriokomorę), zadaszenie, podgrzewanie i zamrażanie toru, hotel dla zawodników i nie tylko, światowej klasy parking dla żużlowców, parkingi dla samochodów, ect. (niepotrzebne skreślić)

pozdrawiam
Coval

Edytowane przez kowal dnia 24-07-2007 22:40
Mon
Użytkownik

Dodane dnia 24-07-2007 23:26
Takie rozwiązanie byłoby najlepsze smiley
644049 Wyślij Prywatną Wiadomość
moohomor
Moderator

Dodane dnia 25-07-2007 13:35
Moim zdaniem te "wodotryski" o których piszesz coval są również takim połowicznym zapotrzebowaniem. Wątpię, żeby toruńczycy w takim stopniu (mówię tu o zarobku dla klubu) z tego korzystali. Przykład "Club 66" i "Belle Line" po początkowych tłumach świecą teraz raczej pustkami. Dla samych zawodników to jest bardzo dobre rozwiązanie wszystko na miejscu, ale o sprzedawaniu tego na zewnątrz raczej bym nie myślał.

Nie chcę też bić tu piany o 2 tyś. miejsc, ale to może mieć jakiś wpływ na przyznawanie SGP. Do Bydgoszczy pojadą kibice z Torunia, Grudziądza i może jeszcze z gmin pod Bydgoszczą.
Do Torunia natomiast mogą przyjechać kibice z Bydgoszczy, Włocławka, Grudziądza i okolicznych gmin.

To jest oczywiście czysta teoria, ale to pokazuje jak w regionie może się kształtować dojazd na imprezę światowego formatu.

15728004 http://moohomor.ovh.org Wyślij Prywatną Wiadomość
kowal
Użytkownik

Dodane dnia 25-07-2007 19:40
Tylko nie wiem moohomor czy byłeś np we Wrocku
Tam stadion na lidze optycznie jest pusty, a chyba nie o to chodzi, bo atmosfera stadionowa jest też ważna

pozdrawiam
Coval
zaba
Redaktor

Dodane dnia 25-07-2007 23:51
Wrocław to osobny temat. Na lidze jest pusto ponieważ jeżdżą tam praktycznie sami zagraniczni zawodnicy i bilety są chyba najdroższe w Extralidze. Ale na GP przychodzi 25-30 tyś. kibiców. I to pokazuje że gdyby w Toruniu był stadion na 20 tyś. nie byłby on za duży. A o ligę bym się nie martwił nie wydaję mi się że mogło by u nas dojść do sytuacji która panuje we Wrocławiu.

Chcesz się dowiedzieć co to jest honor lojalność i oddanie kibicom ? Spytaj Wiesława Jagusia

Edytowane przez zaba dnia 25-07-2007 23:54
Gustavo
Użytkownik

Dodane dnia 26-07-2007 00:07
Ja nie chcąc zapeszać nie będę się o nowym stadionie wypowiadał. Choć chciałbym Wole poczekać aż go postawią wtedy będę komentował.

Gustavo
gutek_29@tlen.pl Wyślij Prywatną Wiadomość
Hini
Użytkownik

Dodane dnia 27-07-2007 18:26
warto komentować i proponować wcześniej... kasy nie będzie zaoszczędzonej żadnej... wycena obejmuje to co jest opisane w projekcie ;]
Kuba
Użytkownik

Dodane dnia 27-07-2007 22:32
na moje jak checie tor to może powiększyć trybuny kosztem toru ew. i dachu smiley smiley)

W Toruniu tylko Apator...
8775939 Wyślij Prywatną Wiadomość
wac92
Użytkownik

Dodane dnia 28-07-2007 17:08
Stadion na moje troszke za krótki bo 323 metry bodajże to troszke krótszy od tego naszego obecnego. powinien mieć około 340 metrów, a co do pojemności to całkowicie się nie zgadzam. Dali by już te 20tyś. wtedy nie było by problemu z pomieszczeniem, a i większe zarobki i nie koniecznie puste doły. Staion jak najbardziej krytysmiley Pozdrawiamsmiley

\o/ WiEsŁaW JaGuŚ \o/
8755653 Wyślij Prywatną Wiadomość
moohomor
Moderator

Dodane dnia 30-07-2007 17:44
coval napisał/a:
Tylko nie wiem moohomor czy byłeś np we Wrocku
Tam stadion na lidze optycznie jest pusty, a chyba nie o to chodzi, bo atmosfera stadionowa jest też ważna

Oczywiście, że atmosfera stadionowa jest ważna. Tylko, że we Wrocławiu jest stadion tzw. "olimpijski". I o wiele za duży jak na warunki ligowe. Poza tym Wrocław nie tylko w żużlu jest mocny.

A Toruń jednak żużlem stoi i w mieście 200-tysięcznym zawsze znajdzie się 15-18 tysięcy na lidze a i na Grand Prix dla ludzi starczy miejscasmiley.

15728004 http://moohomor.ovh.org Wyślij Prywatną Wiadomość
kowal
Użytkownik

Dodane dnia 06-08-2007 19:36
Po wczorajszej eskapadzie do Leszna (nie byłem tam ze 3 lata) twierdzę że najlepsze zaplecze i stadion na GP w Polsce ma Leszno i jeśli tam zawita ten turniej to będą to najlepsze zawody dotychczas rozegrane w Polsce.

Mam nadzieję że w Toruniu powstanie stadion w podobnej infrastrukturze i z podobnym zapleczem "klimatycznym".
Choć sceptycyzm mój co do tej inwestycji jest coraz większy.
Koszty budowlane galopują, a władze od stadionu są tak samo daleko w polu jak byli przed sezonem. Żeby sie nie okazało że zabraknie kasy ze sprzedaży gruntu miasto oprócz tego że chciało zarobić na tym interesie to będzie musiało dołożyć. A wtedy mogą zacząć się rozmowy nie na temat jaki ma być stadion tylko czy wogóle będzie.

pozdrawiam
Coval
ale_wino
Użytkownik

Dodane dnia 09-08-2007 14:35
jak już robić stadion to porządnie. wiadoko że 31mln które planowali wydać to za mało na dobry stadion. i już nie chodzi mi tu o jakąś maracane ale przede wszystkim podrożały materiały budowlane. tak więc z tego co czytałem planują wydać 61 mln(czyli całą kwotę ze sprzedaży gruntu) albo nawet i więcej. Kwota maxymalnie może osiągnąć 117mnl przy założeniu najdroższego wariantu. Jeśli będze cały stadion zadaszony to nie będzie podgrzewanego toru i na odwrót. To ile wydadzą zależy od wersji. Moim zdaniem powinno być 20tys. miejsc siedzących. Nie więcej nie mniej.

3152981 Wyślij Prywatną Wiadomość
kowal
Użytkownik

Dodane dnia 09-08-2007 17:32
tak jak pisałem wcześniej też jestem za dwudziestotysięcznikiem
ale kwota za jaką sprzedano grunt na pewno nie wystarczy na budowę.
Nadzieja w zjednoczonej europie i kasie płynącej z tego źródła.
Oby tylko potrafili działacze ją podjąć

pozdrawiam
Coval
Autor RE: Stadion w Toruniu
ale_wino
Użytkownik

Dodane dnia 11-08-2007 15:32
Nadzieja w UE albo w Karkosiku. Chociaż nie wiem czy jest jakiś sposób na to aby nasz włodarz dołożył się do budowy tak oficjalnie. Bo przecież zleceniodawcą jest urząd miasta więc nie widzę żadnej opcji na to aby Karkosik się dołożył chociaż mogłoby to zostać wzięte pod uwagę. Najważniejsze jest to aby za budowę i nadzorowanie tego bardzo dużego przedsięwzięcia wziął się ktoś odpowiedzialny i kompetentny. A reszta przyjdzie sama. Czekamy na stadion!

Krys
Użytkownik

Ostrzeżeń:3
Dodane dnia 11-08-2007 17:00
powiem tylko jedno. jesli tak drastycznie beda skracane tory a szczegolnie torunski to niedlugo przejdziemy na tortor gdzie zamiast lodu w lato wysypia tor. pozdro

Krys
ale_wino
Użytkownik

Dodane dnia 11-08-2007 22:56
krys napisał/a:
powiem tylko jedno. jesli tak drastycznie beda skracane tory a szczegolnie torunski to niedlugo przejdziemy na tortor gdzie zamiast lodu w lato wysypia tor. pozdro

Widowiskowość danego obiektu nie zależy aż tak bardzo od długości co od geometri i typu nawierzchni. A jestem przekonany że na pewno ktoś o tym pomyśli aby było więcej mijanek na nowym torze niż na obecnym więc o to ja już bym się nie martwił krys.

kowal
Użytkownik

Dodane dnia 12-08-2007 07:24
krys napisał/a:
Widowiskowość danego obiektu nie zależy aż tak bardzo od długości co od geometri i typu nawierzchni. A jestem przekonany że na pewno ktoś o tym pomyśli aby było więcej mijanek na nowym torze niż na obecnym więc o to ja już bym się nie martwił krys.

A ja myślę że nikt o tym nie pomyśli
Zaprojektują tor i to co wyjdzie to będzie
Jestem przekonany że architekt nie ma pojęcia (bo i skąd) o tym czy na danym profilu będą się wyprzedzać i jechać w kontakcie czy nie.
Na papierze to może żużliści będą jechali obok siebie, ale życie to zweryfikuje.

Choć mam nadzieję że w tych projektach akurat tafią w to co "tygrysy lubią najbardziej"

pozdrawiam
Coval
Strona 1 z 10 1 2 3 4 > >>
Skocz do Forum:
Copyright © 2006r